Novi izbori - rešenje za sever

21:16 22. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Situacija na severu Kosova se protekle četiri nedelje "nepotrebno" pogoršava, ocenio je večeras šef evrodiplomatije Đosep Borelj posle sastanaka sa predsednikom Srbije i premijerom Kosova u Briselu i poručio da su "srž problema i srž rešenja novi izbori na severu "što pre", a da tri kosovska policajca moraju biti oslobođeni "odmah i bezuslovno".

Borelj je, u obraćanju medijima posle odvojenih sastanaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, naglasio da su neprihvatljivi svakodnevni incidenti, protesti, nasilno okruženje, napadi na Kfor, novinare, građane.

Zato sam tražio ovaj krizni sastanak sa Vučićem i Kurtijem, da dođu u Brisel jer smo opet u ovom modu kriznog menadžmenta, predočio je Borelj.

Na sastanku smo istakli jasna očekivanja za Kosovo da odmah suspenduje policijske operacije na severu Kosova i da gradonačelnici svoje dužnosti obavljaju u prostorijama van opštinskih zgrada, dok smo od Srbije tražili da se demonstranti povuku paraleno sa povlačenjem kosovske policije, naglasio je Borelj.

Obojici smo rekli da je neophodno što pre organizovati nove izbore u četiri opštine na severu sa uslovom učešća kosovskih Srba, rekao je Borelj ističući da su izbori bili "srž problema i srž rešenja".

Ne sme biti nekažnjivosti odgovornih za nasilje, ali to ostavljamo pravosuđu, rekao je Borelj, navodeći da se razgovaralo i o hapšenjima.

On je naglasio i da su arbitrarna hapšenja i maltretiranja zatvorenika neprihvatljiva.

Euleks će imati tu mnogo veću ulogu, rekao je Borelj i preneo kako je Vučiću naglasio da tri kosovska policajca moraju biti pušteni na slobodu "odmah i bez uslova".

Potom, kada se situacija smiri, treba nastaviti rad na normalizaciji odnosa u dijalogu uz posredovanje EU, rekao je Borelj.

On je ukazao da je pre samo nekoliko meseci postignut važan dogovor i izgledalo je da su strane na dobrom putu kako bi se napredovalo u normalizaciji.

Moramo se vratiti primeni tih sporazuma - i to bez odlaganja i bez preduslova - kao što je potrebno i početi rad na izradi Statuta Zajednice srpskih opština, naveo je evropski diplomata.

Pozvali smo Kosovo i Srbiju mnogo puta da smanje tenzije, da se vrate procesu normalizacije odnosa. Države članice EU su bile jasne u svojim pozivima da se preduzimaju odlučni koraci u tom smeru, kao i Sjedinjene Države. Nažalost, do sada smo svedoci svemu suprotnom, naglasio je Borelj.

Podsećajući da su on i specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak proveli četiri sarta u odvijenim susretima sa Vučićem u Kurtijem, Borelj je rekao da nije bilo zajedničkog sastanka kako bi se pronašlo rešenje za situaciju ili dogovor kako ići napred.

Posle četiri sata mislim da su oba lidera razumela ozbiljnost situacije, ali očigledno imaju različite pristupe u shvatanju uzroka, posledica i rešenja, naveo je Borelj.

Borelj je rekao da je liderima saopštio predlog u vezi izbora, a saglasnost je postignuta o novim izborima, modalitetima kako da se do njih dođe.

On je najavio da će sa Lajčakom biti u kontaktu s Beogradom i Prištinom.

U ponedeljak ću obavestiti ministre spoljnih poslova EU "gde smo i gde treba da idemo", najavio je Borelj. (kraj) vip/ivt/mk

Share: