Neodrživo stanje na Kosovu

15:38 23. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Trenutna situacija na Kosovu je neodrživa, izjavio je danas portalu Kosovo onlajn ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg i pozvao obe strane da preduzmu hitne, konkretne mere za deeskalaciju situacije i da se ponovo angažuju u dijalogu, upozorivši da će, ako to ne urade, biti negativnih posledica.

„Očekivanja Evropske unije i Austrije su jasna, posebno prema Kosovu koje je pozvano da okonča policijske akcije u blizini zgrada opština na severu i da se pobrine da gradonačelnici rade na drugim lokacijama, kao i da što pre organizuje nove izbore, na kojima očekujemo učešće Srba“, rekao je Šalenberg

On je istakao da obe strane sada moraju preduzeti korake kako bi se „krizni modus“ okončao i kako bi moglo da se radi na održivom rešenju u okviru dijaloga, pod rukovodstvom Đosepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Šef austrijske diplomatije je zbog toga pozdravio to što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti juče u Briselu saglasili da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova.

Šalenberg je naglasio da dijalog nema alternativu i dodao da je odgovornost trenutno na Prištini, dodajući da se situacija promenila u odnosu na onu od pre 10 godina.

Sa druge strane, naveo je i da je hapšenje kosovskih policajaca neprihvatljivo.

„Ne može se održati status kvo i Priština mora da razume da je neophodno stvoriti situaciju u kojoj se svi osećaju bezbedno“, poručio je Šalenberg. (kraj) is/dj

Share: