Otvoren Hrvatski dom

18:28 23. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

SUBOTICA - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković otvorili su danas na svečanoj ceremoniji u Subotici Hrvatski dom – Matice.

Brnabić je, na svečanosti povodom otvaranja tog doma i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, koja je počela intoniranjem srpske i hrvatske himne, poručila da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom važni i da je zainteresovana za unapređenje uzajamno korisne saradnje.

Ona je ocenila da današnja poseta hrvatskog premijera Plenkovića Subotici i njena nedavna poseta Zagrebu daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa u budućnosti, navodi se u saopštenju na sajtu Vlade.

Izuzetno je važno to što samo počeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo šest sastanaka na visokom i najvišem nivou, kazala je Brnabić.

Premijerka je izrazila uverenje da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja dveju zemalja, koja su otvorena više decenija.

Brnabić je podsetila da je i u Zagrebu u aprilu ove godine rekla da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni, pri čemu je izrazila zadovoljstvo zbog toga što premijer Hrvatske boravi u Subotici nepuna dva meseca nakon susreta u Zagrebu, gde su zajedno prisustvovali Skupštini Srpskog narodnog veća.

Prema njenim rečima, Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, i lepog i ružnog, i nije tajna da nas još opterećuju teške posledice zajedničke istorije, što je neretko dovodilo do zahađenja odnosa.

Ukazala je da se svako, pa i najmanje zahlađenje odnosa uvek prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica - Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

I to je jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom. Nadam se da ćemo dati sve da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, što bi doprinelo daljem prosperitetu regiona, poručila je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog bliske saradnje pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacinalne manjine u Srbiji, dodavši da će ova godina ostati upamćena i po tome što je 5. januara u Zagrebu potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Srbija, kako je navela, posvećeno podržava hrvatsku nacionalnu manjinu kada je u pitanju ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture, političkog delovanja i nastaviće da izdvaja sredstva za te namene.

Brnabić je prenela da je o tome razgovarala sa Plenkovićem i poručila da će se Srbija truditi da izdvaja sve više i da to bude dobro targetirano, tako da Hrvatska zajednica u Srbiji to oseti.

Pozitivan odnos države prema nacionalnim pitanjima je od izuzetne važnosti za usmeravanje jednog društva ka pluralizmu, toleranciji i inkluziji, čemu teži Vlada Srbije, naglasila je.

Predsednica Vlade je rekla da će Hrvatski dom - Matica biti sedište tri institucije hrvatske zajednice u Srbiji i služiće ne samo kao centar za promociju hrvatske kulture i umetnosti, već će biti i mesto susreta ljudi iz obe zemlje.

Danas jasno pokazujemo da smo spremni da gradimo i jačamo naše odnose i da investiramo u zajedničku budućnost, ali i da poštujemo i cenimo zajedničku baštinu, kazala je Brnabić.

Brnabić i Plenković su prethodno u Gradskoj kući u Subotici održali bilateralni sastanak, a potom je održan sastanak predstavnika vlada Srbije i Hrvatske. (kraj) is/mk

Share: