Novi ciklus za razvoj sela

13:09 24. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Sredstva Evropske unije (EU) iz IPARD fonda do sada je iskoristilo skoro 1.500 poljoprivrednika iz Srbije, a predostoji i novi ciklus programa u kojem će korisnicima biti na raspolaganju još 288 miliona evra bespovratnih sredstava EU i još 90 miliona doprinosa Srbije, rečeno je danas u debati u okviru četvrtog dana "EU nedelje mogućnosti".

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva ocenila je da je korišćenje IPARD fondova promenilo situaciju za poljoprivredni sektor u zemlji, jer su obnovili ruralna područja, povećali produktivnost, poboljšali pristup tržištu i promovisali održive prakse.

Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, grad Novi Sad.

Posvećenost EU podršci poljoprivrednom sektoru Srbije utrla je put za povećanu produktivnost, održivost i inovacije. Korišćenjem IPARD sredstava, srpski poljoprivrednici su dobili pristup savremenim tehnologijama, visokokvalitetnoj opremi i naprednim poljoprivrednim praksama, rekla je Halačeva.

Halačeva je upozorila i na izazove koji su se javili u primeni IPARD fondova, poput onih da u protekle
dve godine nije iskorišćeno 16,5 miliona evra, uz rizik da se još novca vrati u budžet EU do kraja godine.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević je rekla da je raspisano 13 javnih poziva, a isplaćeno 65 miliona evra investicija, pri čemu je 48,8 miliona učešće EU.

Mogu da potvrdim da će Ministarstvo poljoprivrede uložiti velike napore da sredstva IPARD stignu do krajnjih korisnika, kojima su i namenjena, rekla je ona.

Manifestacija "EU nedelja mogućnosti je jedinstvena serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Sesije i debate se održavaju u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvata različite oblasti – Ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu, dodaje se u saopštenju. (kraj) vip/ivt/mk

Share: