Bez formalnog roka za plan

17:24 28. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da su se strane na kriznom sastanku u Briselu saglasile da su novi izbori ključni element izlaska iz krize na severu Kosova, dodajući da nema formalnog roka do kada bi one trebalo da ispune zahteve EU, formulisane u tri tačke.

Lajčak je za Juronjuz Srbija poručio da je situacija ozbiljna i toliko napeta da time moraju da se bave najviši svetski zvaničnici, što utiče na imidž Srbije, Kosova i regiona.

Više od mesec dana imamo stotine ili hiljade ljudi na ulicama. Imamo pripadnike kosovske specijalne policije i pripadnike Kfora. To je situacija koja jasno pokazuje da može doći do provokacija, a za nas je ključno pitanje da dođe do deeskalacije, naglasio je Lajčak.

U toj situaciju su evropske institucije, države članice i Evropska komisija odlučile o nekim merama, da pojačaju svoj uticaj na strane, naveo je on i poručio da to nije njegova inicijativa.

Ja kao pregovarač ne igram ulogu u tome. Mere su vezane za jednu ili drugu stranu koja ne ispunjava to što se očekuje. Vi vrlo dobro znate, to su zahtevi EU bazirani na tri tačke: deeskalacija, novi izbori na severu sa učešććem kosovskih Srba i povratak dijalogu i implementaciji sporazuma iz Ohrida, podsetio je Lajčak.

Mislim da je pre svega u interesu Srbije i Kosova da se to pitanje reši i da region može da se bavi evropskim pitanjima, a ne kriznim menadžmentom, predočio je evropski diplomata.

Lajčak smatra da bi novi izbori trebalo da se održe u narednim mesecima, a gradonačelnici sa legitimitetom mogu da budu samo oni koje izaberu Srbi sa Kosova.

On je pozdravio inicijativu albanskog premijera Edija Rame, koji igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u čitavoj krizi, jer je dobar poznavalac situacije na terenu.

Naravno, kao premijer Albanije, njegov glas je dovoljno autoritativan da se čuje. Ja sam u redovnom kontaktu s njim i znam koliko je uložio vremena i autoriteta da se nađe rešenje, rekao je Lajčak.

Njegov predlog o Zajednici srpskih opština je vrlo ozbiljan i dobar papir. Mi smo ga analizirali i mislim da je to kvalitetan papir. Naravno, dolazi izvan procesa. Po svim dokumentima iz dijaloga je jasno da statut ZSO treba da se izgradi u dijalogu. Što se tiče procesa, on dolazi van. Ali što se tiče suštine i sadržaja, ima elemenata koji mogu da se iskoriste, predočio je Lajčak.

Govoreći o hapšenjima na Kosovu, Lajčak je podsetio da je visoki predstavnik EU zatražio od Euleksa da detaljnije nego do sada prati sve te slučajeve.

Da imamo tačan uvid i da možemo na osnovu te analize da kažemo kako mi vidimo te slučajeve. Jasno je da, ako je neko prekršio zakon, mora da snosi odgovornost. Sa druge strane, ne smemo da dozvolimo da hapšenja budu zloupotrebljena zbog političkih ciljeva, poručio je on.

Lajčak je ocenio da su blokade kamiona sa robom iz Srbije sve suprotno od principa četiri evropske slobode, napominjući da niko ne može da kaže da je to potez koji približava region EU. (kraj) vip/ivt/mk

Share: