Deeskalacija ili posledice

08:19 29. 06. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Lideri Evropske unije će na dvodnevnom samitu koji počinje danas u Briselu podržati članstvo Zapadnog Balkana u EU i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je uvid imao RTS.

U tekstu zaključaka, koji treba da budu usvojen večeras, šefovi država i vlada osuđuju nedavno nasilje na severu Kosova i pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu elemenata izloženih u planu EU, upozoravajući da bi u suprotnom moglo da dođe do "negativnih posledica".

Lideri EU u zaključcima navode da je neophodan "nastavak dijaloga pod okriljem EU i brza implementacija dogovora o putu kao normalizacijii i aneksa o implementaciji", što, kako se navodi, uključuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Visoki zvaničnik EU uključen u pripreme samita kaže da će uključivanjem ovog stava u tekst zaključaka lideri poslati "snažnu poruku o deeskalaciji".

Govoreći o podršci članstvu Zapadnog Balkana u EU, zvaničnik navodi da su zemlje članice smatrale da je na samitu koji se bavi Ukrajinom i Moldavijom neophodno poslati poruku i Zapadnom Balkanu.

Zato u zaključcima šaljemo poruku da je naša posvećenost regionu nepromenjena, posebno u svetlu godišnjice samita u Solunu kada je zemljama Zapadnog Balkana pružena perspektiva članstva u EU, rekao je zvaničnik EU.

Glavne teme dvodnevnog samita biće nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini, evropska politika migracija i azila i odnosi sa Kinom. Na početku samita lideri EU sastaće se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije EU-NATO. (kraj) vbr/dj

Share: