Hitna deeskalacija na severu

14:47 30. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Lideri država članica Evropske unije usvojili su danas zaključak o situaciji na severu Kosovu, kojim se osuđuju nedavni nasilni incidenti i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna ove godine i najavljuju negativne posledice ako se to ne desi.

Savet EU osuđuje nedavne nasilne incidente na severu Kosova i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, navodi se u zakljčcima koji su objavljeni na sajtu Spoljnopolitičke službe EU (EEAS).

Strane treba da kreiraju uslove za prevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova, a neuspeh u deeskalaciji tenzija doneće negativne posledice, upozorava se u zaključcima.

Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog pod pokroviteljstvom EU, koji vodi visoki predstavnik, kao i hitna implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa i implementacioni aneks.

To uključuje i uspostavljenje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Lideri država i vlada EU podsetili su na Solunsku deklaraciju od 21. juna 2003. godine, ali i deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda i Tirane i svojih ranijih zaključaka, kojima se ponavlja puna i nedvosmislena posvećenost perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU i podrška ubrzanju procesa pristupanja "zasnovanog na zaslugama i reformama". (kraj) vbr/ivt/dj

Share: