Mere stupile na snagu

21:43 01. 07. 2023. FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA - Evropska unija je preduzela mere protiv Kosova zbog nepreduzimanja koraka na deeskalaciji situacije na severu i o tim merama je obavestila kosovske institucije 28. juna, potvrdio je za Gazetu ekspres neimenovani portparol Unije.

Kako je rekao, privremeno je obustavljen rad u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Kosovo neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti obustavljene.

U međuvremenu, sastanci koji neće biti prekinuti su oni koji su fokusirani na razgovore o situaciji na severu Kosova, u okviru dijaloga koji vodi EU.

Takođe, za Gazetu je potvrđeno da je obustavljen program sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024, a predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, kako je potvrdio portparol EU, uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru Investicionog fonda na sastanku 29. i 30. juna.

Stupanje na snagu ovih mera u petak je odmah potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicija Zapadnog Balkana.

Portparol EU je objasnio da su mere uvedene Kosovu privremene i reverzibilne u zavisnosti od razvoja događaja na terenu i odluka o deeskalaciji koje može da donese premijer Aljbin Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

U međuvremenu, EU pomno prati da li Srbija ispunjava zvanične briselske zahteve i spremna je da preduzme mere ukoliko se tako nešto ne dogodi.

Predstavnik Unije je rekao i da situacija na severu Kosova ozbiljno uznemirava EU, što je izrazio i visoki predstavnik EU Đosep Borelj 3. juna u ime 27 država članica.

"Osudili smo nasilje i nastavljamo pozive na hitnu deeskalaciju sa obe strane. Visoki predstavnik Borelj je u ime zemalja članica EU bio vrlo jasan u vezi sa očekivanim koracima za trenutnu deeskalaciju", rekao je izvor Gazete.

On je ponovio da EU očekuje od Kosova da deluje u pravcu deeskalacije i obustavi policijske operacije, povuče policijske snage iz blizine opštinskih objekata na severu, da gradonačelnici opština privremeno obavljaju svoje dužnosti van zgrada opština i da prevremeni izbori budu raspisani što pre u četiri opštine, uz puno i bezuslovno učešće Srba sa Kosova.

Dodao je i da je neophodno brzo primeniti Ohridski sporazum, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU, kao što je prikazano u saopštenju visokog predstavnika u ime država članica od 3. juna, odlučila da primeni mere na Kosovo", rekao je portparol EU. (kraj) vbr/mk

Share: