Ugrožena zaštita podataka

13:28 04. 07. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Pojam zaštite podataka o ličnosti je građanima sve bliži, ali i dalje nedostaje informacija o pravima iz te oblasti, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je danas predstavila Kancelarija poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Istraživanje je obavljeno u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i obuhvatilo je poznavanje i percepciju podataka o ličnosti i odnos prema njihovoj zaštiti i svesti o rizicima zloupotreba.

Rezultati pokazuju da u Srbiji raste svest o značaju te teme, ali da većina građana i dalje ne razume razmere mogućih zloupotreba.

Što se tiče odnosa prema kompanijama i državnim institucijama, građani prilikom davanja podataka najviše veruju zdravstvenim ustanovama i policiji.

Istovremeno je era digitalizacije iznedrila nov bezbednosni izazov, jer je učinila baze ličnih podataka lako dostupnim izvorom informisanja, ali i zloupotreba.

Najugroženiji su nastariji i deca, jer su najčešće nesvesni posledica nepažljivog postupanja sa ličnim podacima.

Istraživanje je pokazalo da skoro 90 odsto roditelja dece mlađe od 15 godina smatra da bi privatnost njihove dece mogla biti ugrožena na internetu.

Svaki drugi građanin smatra da mu podaci o ličnosti nisu bili ugroženi, a tek nešto više od 10 odsto kaže da jesu.

Većina iz te kategorije se nije obratila za pomoć, jer ne zna kako i kome, a nema ni poverenja u pozitivan epilog.

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je FoNetu da je istraživanje pokazalo da su građani svesniji značaja zaštite ličnih podataka, ali da važnost te zaštite i dalje ne prepoznaju kao jednako važnu stavku kao čuvanje materijalnih dobara.

Prema rečima Marinovića, građani su svesniji sistema zaštite i postojanja institucija i policijskih organa kojima se treba javiti u slučaju sumnje da su njihovi lični podaci zloupotrebljeni.

Marinović je ocenio da svest građana o zaštiti ličnih podataka, posebno na internetu, nije na dovoljnom nivou, jer je to promenjiva kategorija, posebno od pojave veštačke inteligencije.

Što se tiče kupovine na internetu, građani su svesniji kakve opasnosti vrebaju, ali i dalje nemaju dovoljno informacija o tome koji podaci su apsolutno nepotrebni onlajn prodavcima, izjavio je Marinović.

On je dodao da je prilikom onlajn kupovine nepotrebno davati podatke kao što su broj bankovnog računa, matični i broj lične karte.

Marinović je rekao da su pojavom veštačke inteligencije lični podaci građana ugroženiji nego ikad, jer je brzina kojom ta vrsta softvera obrađuje podatke neverovatna.

Problem zaštite podataka maloletnika je jedan od najvećih na globalnom nivou, pošto ne postoje pouzdane metode kako će pružaoci usluga na internetu utvrditi koliko korisnik ima godina, izjavio je Marinović.

Što se tiče nove ugroženosti ličnih podataka maloletnika, Marinović je naveo da ne postoji dovoljna svest koliko je to veliki problem, ali da se radi na tehničkim unapređenima, koja će pomoći u zaštiti podataka maloletnika u virtuelnom svetu.

Šef Sekcije za dobru upravu Misije OEBS Agnes Bodene je rekla da zaštita podataka mora da se podigne na viši nivo, ne samo u Srbiji, već i u svetu, jer je rizik od krađe identiteta izuzetno visok.

Privatnost je suštinsko ljudsko pravo i ugroženije je, a samim tim značajnije, nego ikad, ocenila je Agnes Bodene. (kraj) drp/sv/mk

Share: