Povratak procesu normalizacije

14:01 04. 07. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak boravi u Beogradu i Prištini kako bi se konačno pronašao put za deeskalaciju i obe strane vratile procesu normalizacije u okviru dijaloga pod okriljem EU.

Lajčakov redovan posao je da bude na terenu - u Beogradu, Prištini, glavnim gradovima članica EU i svuda gde se razgovara o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, rekao je Stano novinarima.

Stano je naveo da je 27 članica EU prošle nedelje pozvalo na hitnu deeskalaciju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj je zatražio od Lajčaka da se konačno pronađe način za deeskalaciju, izjavio je Stano.

Prema njegovim rečima, lideri 27 članica su pozvali dve strane da preduzmu korake i stavili im do znanja šta se od njih očekuje.

Poseta regionu Lajčaka i pojedinačnih lidera EU kreira atmosferu u kojoj bi se Beograd i Priština ponašali na evropski način i vratili dijalogu, naveo je Stano.

Ciljevi su povratak dijalogu, hitna deeskalacija, smanjivanje tenzija i povratak procesu normalizacije, izjavio je Stano i dodao da će verovatno biti sastanaka na najvišem nivou, mada uslovi za to još nisu postignuti.

Zato je Lajčak na terenu, rekao je Stano.

On je izjavio da ne bi ulazio u spekulacije o eventualnom organizovanju konferencije na temu Kosova.

Ne vodimo se time šta bi moglo, već šta mora da se dogodi, a to su koraci koji vode hitnoj i momentalnoj deeskalaciji, zaključio je Stano. (kraj) drp/ivt/dj

Share: