Vučićeva molba Makronu

13:30 08. 07. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vuči danas je u telefonskom razgovoru s francuskim šefom države Emanuelom Makronom "predočio posledice opasnog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji" i zamolio ga za "dodatni napor" kako bi se Priština urazumila i vratiila dijalogu, objavljeno je na Instagram stranici @buducnostsrbijeav.

"Sada već neskriveno nasilje upereno protiv Srba na KiM, sve očiglednije udaljava svaku mogućnost civilizovanog razgovora i pristupa rešavanju otvorenih pitanja", naveo je Vučić, ocenivši da je razgovor s Makronom bio "otvoren i ozbiljan".

Naglasio sam, istako je Vučić, da Srbija "ostaje privržena dijalogu i očuvanju mira", iako je "srpska zajednica na Kosovu i Metohiji jedina etnička grupa u Evropi koja je izložena konstantnom nasilju".

"Zamolio sam predsednika Makrona da uloži dodatni napor kako bi se prištinska strana urazumila i što pre vratila u okvire konkretnih razgovora, kao i da prestane da obesmišljava sve napore usmerene na deeskalaciju situacije", naveo je Vučić na Instagramu.

On je francuskom predsedniku zahvalio "na spremnosti da sasluša Beograd", i na "odlučnosti da se dodatno angažuje kako bi se razrešila izuzetno složena i nadasve opasna situacija" na Kosovu. (kraj) vip/mk

Share: