Pomeren rok za usklađivanje

17:29 25. 07. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Rok za usklađivanje zakonske regulative u Srbiji sa Audio-vizuelnom direktivom Evropske unije pomeren je drugi put i Srbija ima rok da se uskladi do kraja godine, saznaje portal Juropijen Vestern Balkans.

Kako se navodi, zbog neusklađivanja regulative moglo bi da bude ugroženo korišećenje evropskih fondova za razvoj kulture.

Navodi se da bi trebalo da se usklade izmene Zakona o elektronskim medijima.

Rok za izmene je istekao prošle godine, a nakon toga je produžen do 30. juna, da bi, prema saznanjima EWB, ponovo bio produžen do kraja ove godine.

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku audiovizuelnom sektoru i sektoru kulture, a u njemu Srbija učestvuje od 2014. godine.

Do 2020. godine u tom pogramu je učestvovalo oko 146 organizacija iz Srbije, sa više od 305 projekata, a povučeno je više od 12 miliona evra.

Srbija je novembru 2021. godine zvanično pristupila novom ciklusu u programu Krativna Evropa do 2027. godine, a sredstva u odnosu na prethodni ciklus su udvostručena.

Prema tom sporazumu, EU će sa 2,44 milijarde evra podržati projekte i inicijative koji unapređuju kulturnu raznolikost i odgovaraju na potrebe i izazove sa kojima se susreće oblast kulture i nezavisnosti. (kraj) is/and/mk

Share: