Priština da ispuni obaveze

18:48 25. 07. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska unija očekuje od Kosova da ispoštuje sve zahteve koji su navedeni u saopštenju od 3. juna, a odnose se na korake ka deeskalaciji na severu zemlje.

To jasno predviđa da prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće i organizovati ih na potpuno inkluzivan način u sve četiri opštine na severu, a na njima se očekuje učešće kosovskih Srba, rekao je jedan portparol EU u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima, prenosi RSE.

Iako evropski zvaničnici insistiraju da ne komentarišu izjave lokalnih političara, ova poruka dolazi dan nakon što je kosovski vicepremijer Besnik Bisljimi ocenio da ne bi trebalo raspisivati vanredne izbore u opštinama sa srpskom većinom dok Evropska unija ne ukine kaznene mere Kosovu.

Evropska unija je tokom eksalacije situacije na severu Kosova 3. juna saopštila da je spremna da uvede mere protiv Kosova ako se ne ispoštuju svi zahtevi, koji su se odnosili na obustavu policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, udaljavanje gradonačlenika iz opštinskih objekata i raspisivanje prevremenih izbora.

Pošto Kosovo to nije ispoštovalo, 10 dana kasnije je Unija je aktivirala te kaznene mere i obustavljeni su svi bilateralni sastanci sa predstavnicima kosovske vlade, zamrznuti finasijski projekti i suspendovani sastanci u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

Specijalni evropski predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak i kosovski vicepremijer Bisljimi su 10. jula u Bratislavi postigli dogovor o koracima ka deeskalaciji, koji predviđaju povlačenje 25 odsto policajaca iz i oko opštinskih zgrada na severu, organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Prištinski političari smatraju da je ovaj dogovor dovoljan da Brisel ukine mere, ali diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa su naveli da će ukidanje kaznenih mera zavisiti od primene dogovora i obaveza koje je Priština preuzela. (kraj) is/mk

Share: