Bertolini zadovoljan

17:50 26. 07. 2023. FoNet | Velimir Ilić

LEBANE - Grad Leskovac kao i ostatak juga Srbije suočava se velikim izazovom, a to je odlazak mladih i upravo zbog toga svaki projekat koji se bavi ovim pitanjem i pomaže u njegovom rešavanju je projekat koji EU želi da podrži, poručio je danas šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini tokom posete jugu Srbije.

Bertolini je u Lebanu posetio prostorije Dnevnog centra "Sunce" koje je proširen i renoviran ulaganjem Evropske unije od 138.000 evra, a potom i centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u selu Bogojevce u čiju izgradnju je EU uložila više od 10 miliona evra.

Centar "Sunce" sada može da pruži kvalitetne socijalne usluge u adekvatnim uslovima za oko 30 korisnika, decu i mlade sa smetnjama u razvoju, rekao je Bertolini i naglasio da se jedno društvo ceni po načinu na koji se odnosi prema najugroženijim građanima.

"Ovo je Evropa, ovo je Evropska unija u Srbiji”, rekao je Nikola Bertolini i zahvalio se opštini Lebane i UNOPS-u na uspešnoj realizaciji projekta, sopštila je EU info mreža.

Nakon Lebana, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije posetio je u Leskovcu zajedno sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u selu Bogojevce, ocenivši da je to "veliki ekološki projekat koji je u saradnji sa gradom i državom finansijski podržala i EU.

"Ovakvo veliko ulaganje u Leskovac kao jednu od najvećih lokalnih samouprava na jugu je ujedno i dobar pokazatelj potencijala da lokalne opštine mogu da sprovode velike projekte”, rekao je Bertolini.

On je, naglasivši da se Grad Leskovac kao i ostatak juga Srbije suočavaju sa jednim velikim izazovom - odlaskom mladih, rekao da upravo EU želi da podrži svaki projekat koji se bavi tim pitanjem.

Program EU PRO PLUS finansira Evropska unija, sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Gradonačelnik Leskovca je naveo da grad sprovodi brojne projekte sa EU, poput energetske sanacije škola, projekata posvećenih turizmu, ekologiji, a ukupna vrednost tih projekata je oko milion evra.

U toku je energetska sanacija zgrade Osnovne škole u Guberevcu sa ulaganjem
od 172.000 evra, projekat uređenja vidikovca Sokolica kod Skobaljić grada u kojije uloženo 200.000 evra, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Na pitanje novinarke portala JUGpress da oceni da li se na adekvatan način troši
novac poreskih obveznika EU i koliko će građani juga Srbije imati koristi od
toga, Bertolini je rekao da je "izuzetno pozitivno iznenađen" posetom Lebanu.

"Oni su mala opština, ali uspevaju da sprovedu projekte. Njihov ukupan budžet za investicije i ulaganja je manji od miliona evra, na šta mi dodajemo svoja sredstva. Danas smo imali prilike da vidimo dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama, koji je završen u roku od godinu dana. To je upravo jedna pokazna vežba efikasnosti", rekao je Bertolini. (kraj) vip/mk

Share: