Promeniti pristup

13:51 07. 08. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

LONDON - Političari iz Evrope i Sjedinjenih Država uputili su pismo visokim zvaničnicima Evropske unije i Vašingtona tražeći da EU i SAD promene pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju, objavio je danas Radio Slobodna Evropa.

Britanska poslanica Ališ Kerns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepu Borelju i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju.

Ona je rekla da je to pismo potpisalo 10 predsednika odbora za spoljne poslove i 56 poslanika.

U pismu se traži ravnoteža i proporcionalnost u interakciji sa Kosovom i Srbijom i ocenjuje da nedostatak pritiska na Srbiju, posle pritvaranja trojice kosovskih policijaca i neuspeh pozivanja na odgovornost onih koji su napali pripadnike Kfora, ukazuje na nedostatak jednakosti u rešavanju tenzija.

Ističe se da sadašnji pristup ne funkcioniše i da treba obezbediti da se ne usvoje politike koje Beograd stavljaju u centar politike prema Balkanu.

U pogledu izbora, u pismu se na koje se poziva RSE, navodi se da je Kosovo nezavisna država i da "pokušaje da Srbija opstruira demokratske izbore na Kosovu treba javno kritikovati kao mešanje spolja". (kraj) vip/and/dj

Share: