Niš pouzdan partner EU

17:46 10. 08. 2023. FoNet | Davor Lukač

NIŠ - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije Nikola Bertolini izjavio je danas da je Niš je pouzdan partner EU, zbog čega se u taj grad ulaže novac evropskih poreskih obveznika, i istakao da projekti koji su viđeni predstavljaju dobre primere saradnje, saopštio je EU info centar.

On je, tokom drugog dana posete jugu Srbije, u Bosilegradu i Nišu, rekao da je, sa jedne strane, u fokusu zaštita i bezbednost dece, a sa druge odbrana i promocija kulture, dve teme ključne za jaku zajednicu.

U Nišu je Bertolini sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski obišao radove na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka, koje Niš izvodi uz podršku EU koja iznosi više od 170.000 evra, opredeljenih preko EU PRO Plus programa.

Bertolini je u Bosilegradu sa predsednikom opštine Vladimiriom Zaharijevim obišao radove na izgradnji ustanove socijalne zaštite, kao privremenog smeštaja za socijalno ugrožena lica koja se suočavaju sa beskućništvom, nedostatkom posla i adekvatne zdravstvene zaštite.

Ustanova će biti uspostavljena adaptacijom objekta nekadašnje Veterinarske stanice, uz bespovratna sredstva EU od 179.000 evra.

Aktivnosti EU PRO Plus programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 40 miliona evra.

Cilj programa, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, je da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave u dva regiona - Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije. (kraj) is/dal/mk

Share: