Što pre izbori na severu

13:51 17. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da bi izbori u četiri opštine na severu Kosova trebalo da budu organizovani što pre, uz puno učešće Srba i bez preduslova, ali vremenski okviri zavise od sposobnosti Beograda i Prištine da ispune zahteve koje su još 3. juna izneli Evropska unija (EU) i sve države članice.

Stano je, na redovnoj konferenciji za novinare, podsetio da je EU jasno poručila da će primenjivati restriktivne mere u slučaju da se ti zahtevi ne ispune, dodajući da su uslovi za Kosovo bili da se specijalna policija povuče iz i oko zgrada opština na severu, kao i da gradonačelnici u četiri opštine na severu rade u objektima van sedišta opština.

Pozdravljamo izjave o povlačenju jedinica policije, ali potrebni su dodatni koraci, istakao je on.

Sve što se radi u okviru dijaloga nije da bi se zadovoljili Brisel ili države članice EU ili međunarodna zajednica, već da bi došlo do poboljšanja života na Kosovu i u Srbiji, što je povezano sa daljim napretkom dve strane na putu ka EU, naveo je Stano.

Institucije EU, 27 država članica i drugi partneri, pre svih SAD, rekao je on, imaju osećaj hitnosti da se dovrše neophodni koraci ka smirivanju napetosti i povratku dijalogu.

Potrebno je da se obe strane vrate normalnom dijalogu i nastave rad na evropskoj agendi, jer ako nema napretka u dijalogu, nema ga ni u procesu evropskih integracija, objasnio je Stano. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: