Najnovije neslaganje u vrhu EU

17:41 30. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nije konsultovao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen o sadržaju svog govora na Bledskom strateškom forumu i to je samo poslednje u nizu neslaganja ovog "evropskog para", piše danas portal Politiko, koji navodi da su i sami lideri zemalja kandidata za članstvo u EU izrazili sumnju u njegove reči.

Politiko ističe da je najnoviji okršaj dve najvažnije institucije EU, Saveta i Evropske komisije, usledio posle izjave Mišela na Bledskom strateškom forumu u ponedeljak da će blok biti spreman da prihvati nove članice 2030. godine.

Sličnog mišljenja su i lideri država na Balkanu, koji su na forumu izneli brojne zabrinutosti zbog vremenskog okvira koji je postavio čelni čovek Unije.

Nismo fokusirani na datume, već na rad sa zemljama kandidatima da bi bile spremne za priključenje EU, rekla je u utorak na brifingu za medije portparola Evropske komisije Dana Spinant, koja je navela da "nije svesna da je bilo kontakata sa Fon der Lajen o sadržaju govora na Bledu".

Najnovije neslaganje ovog evropskog "dvojca" dolazi u trenutku kada pitanje proširenja ponovo dobija na zamahu u Briselu, dodaje Politiko.

Portal, međutim, podseća da je u ponedeljak i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestio "različite brzine" pristupanja kandidata Uniji.

Pojedine balkanske nacije godinama čekaju da se pridruže EU i uz pravni okvir one moraju ispuniti i brojne druge uslove, što je pre moguće. (kraj) is/ivt/mk

Lideri EU posvetiće se toj temi na narednom samitu u oktobru, najvljuje Politiko i dodaje da je rat u Ukrajini doprineo obnavljanju priče o proširenju.

Spinant je na brifingu u utorak nekoliko puta ponovila da je priključenje EU proces zasnovan na zaslugama i da bi državama kandidatima trebalo dozvoliti članstvo tek kada u poptunosti ispune neophodne kriterijume. 

Share: