Zemlja sa mnogo prijava Sudu

20:34 31. 08. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper ocenio je danas da je broj predstavki iz Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u odnosu na broj stanovnika među najvišim i da to pokazuje potrebu da se učini više kako bi administrativni, politički i pravosudni sistem radili u korist kulture ljudskih prava.

On je u intervjuu za Juropijen Vestern Balkan rekao da je ponekada razočaran kada posmatra javni diskurs.

"Političari, javne ličnosti, mediji i novinari moraju biti obazriviji u pogledu opasnosti širenja predrasuda i negativnih stereotipa o pojedincima i grupama. Taj problem se tiče mnogih ljudi i grupa po osnovu nacionalne pripadnosti, rodne identifikacije ili seksualne orijentacije, a nažalost i većine Roma u Srbiji", rekao je Flesenkemper.

Govoreći o pravima LGBTI osoba, istakao je da bi posle "prošlogodišnjeg debakla Evroprajda" bilo dobro vratiti se na pozitivan pristup, koji je imala premijerka Srbije Ana Brnabić pre nekoliko godina.

Upitan o slobodi medija, Flesenkemper je rekao da je od 2020. primetan porast prijavljenih pretnji i da je Srbija među zemljama u kojima je broj prijava povećan u prethodnih pet godina, a da su od 2019. rešena samo dva slučaja.

"Ova situacija ne može da bude zadovoljavajuća ni za koga", rekao je Flesenkemper. (kraj) is/and

Share: