Matić prebacuje odgovornost

21:03 31. 08. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

ZAGREB - Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo je danas navode specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Verana Matića i ocenio da su njegovi navodi politikanski i neprihvatljivi jer prebacuju odgovornost za sportost u traženju nestalih u prethodnom ratu na institucije u Hrvatskoj.

"Stavovi Matića izneseni na konferenciji za medije u Vukovaru neprihvatljivi su i upućuju na politikantske ciljeve, a ne humanitarne", navelo je Ministarstvo, a prenela Hina.

Kako se navodi, Matić je nastojeći da opravda nesaradnju Srbije odgovornost za sporost procesa pokušao da prebaci na nadležna tela u Hrvatskoj, te su tako izneti netačni podaci i zaključci o neidentifikovanim posmrtnim ostacima.

U saopštenju se navodi da je u prethodnih sedam godina sprovedeno 370 probnih iskopavanja, na više od 900.000 kvadratnih metara i da su identifikovane 254 osobe.

"Kada bismo imali informacije koje uporno tražimo od Srbije i pojedinaca koji znaju gde su premeštene grobnice i posmrtni ostaci osoba, sigurno bismo bili efikasniji. O tome gospodin Matić ćuti", navelo je Ministarstvo.

Matić je u Vukovaru rekao da ga je sramota koliko malo je učinjeno i da postoji zastoj u identifikaciji i ekshumaciji i da mu se čini da postoji ozbiljan zastoj u potrazi za nestalima.

On je rekao da je u mrtvačnicama u Hrvatskoj između 850 i 900 tela i da ne može da razume zbog čega toliko sporo ide identifikacija.

Matić je naveo i da su se dve komisije za nestale između dva obeležavanja Međunarodnog dana nestalih sastale samo jednom. (kraj) /and

Share: