Zabrinutost zbog zakona

18:28 01. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska komisija (EK) je zabrinuta zbog najavljenih izmena u zakonu o državljanstvu Srbije, kojim bi mogle da se olakšaju procedure po kojima bi strani državljani mogli doći do srpskog pasoša.

Komisija je izrazila zabrinutost da bi predviđene izmene srpskog zakona o državljanstvu mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost Evropske unije, s obzirom da građani Srbije uživaju bezvizni pristup Uniji, navodi se u pisanoj izjavi iz Evropske komisije, koju su dostavili Radiju Slobodna Evropa.

Dodaje se da bi kroz pojednostavljene procedure državljani trećih zemalja, kojima bi inače bila potrebna viza za putovanje u EU, u Uniju mogli da putuju bez vize.

S tim u vezi se potvrđuje da je EK svesna velikog broja preseljenih ruskih državljana u Srbiju nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

Evropska komisija pomno prati situaciju i redovno se raspituje kod srpskih vlasti o prisustvu ruskih državljana u Srbiji. Komisija je zatražila od Srbije da uzme u obzir njenu zabrinutost, ističe se u pisanoj izjavi.

U godini ruske invazije na Ukrajinu privremeno ili trajno boravište u Srbiji potražilo je više stotina hiljada Rusa, a u sedam meseci ove gotovo stiglo ih je kao u celoj 2022.

Prošle godine je broj državljana Rusije koji su dobili srpski pasoš utrostručen u odnosu na godinu pre invazije, a taj trend se nastavio i ove godine.

Zakon o državljanstvima omogućava Vladi da pod određenim uslovima odobri državljanstvo po posebnoj proceduri.

Kako je definisano u zakonu, državljanstvo se po toj proceduri daje ako bi "prijem u državljanstvo predstavljao interes" za Srbiju.

Kako pokazuju rešenja Vlade Srbije objavljivana u "Službenom glasniku", do 21. avgusta državljanstvo Srbije dobilo je 76 građana drugih nacionalnosti, a najviše ih je iz Rusije.

I ranije ove godine EK je upozorila da Srbija rizikuje bezvizni režim zbog pojednostavljenih procedura dobijanja srpskog državljanstva. (kraj) is/mk

Share: