Predlog reforme EU

18:11 02. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Grupa poslanika Evropskog parlamenta planira da predloži dugotrajnu reformu osnovnog ugovora EU, koja bi, ako bude odobrena, radikalno promenila način na koji Unija sada funkcioniše, objavio je briselski portal Politiko.

U nacrtu predloga, koji je datiran 17. avgusta, a napisalo ga je šest članova Komiteta Evropskog parlamenta za ustavna pitanja, predlaže se ukidanje jednoglasnog odlučivanja u Savetu EU. Umesto toga, zalaže se za glasanje kvalifikovanom većinom i za normalnu zakonodavnu proceduru u nizu oblasti, uključujući odbranu, oporezivanje i spoljnu politiku.

Nacrt, takođe, predlaže preimenovanje Evropske komisije u "Evropsku izvršnu vlast“, drastično proširenje ovlašćenja Evropskog parlamenta i davanje isključive nadležnosti institucijama EU da u ime svojih članica pregovaraju i odlučuju o pitanjima životne sredine i klime.

Nacrt u koji je Politiko imao uvid potpisali su flamanski član Otvorenih liberala i demokrata Belgije Gi Verhofštat, nemački demohrišćanin Sven Simon, nemački socijaldemokrata Gabrijele Bišof, nemački Zeleni Danijel Frojnd, član nemačke levice Helmut Šolc i Jacek Sarijuš-Volski iz poljske partije Zakona i pravde.

Sarijuš Volski je naknadno povukao svoju podršku nacrtu i napisao je ostalim autorima da je predlog "potpuno nepromišljen i neproporcionalan pomak u donošenju odluka ka visoko centralizovanim strukturama koje izmiču demokratskoj kontroli“.

Jedan diplomata iz Evropske unije, koji je želeo da bude anoniman, jer nije ovlašćen da o tome javno govori, rekao je Politiku da je malo verovatno da će taj predlog ikada dobiti podršku država članica.

To je provokacija, u Savetu nema većine za promenu osnovnog ugovora, rekao je on. (kraj) is/mk

Share: