Međustranački dijalog

19:11 07. 09. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Evropski parlament (EP) će u naredne dve nedelje raspravljati o mogućnosti novog pokretanja međustranačkog dijaloga u Srbiji, pri čemu će se uzeti u obzir i najave vanrednih parlamentarnih izbora, a deo poslanika EP je već reagovao na događaje u Skupštini Srbije, piše Juropijen vestern Balkans.

Poslanička grupa Socijalista i Demokrata (SiD) u EP pozvala je rukovodstvo u Skupštini Srbije da smiri tenzije, obnovi dijalog i poštuje pravila i procedure.

Oni su na svom profilu na mreži Iks saopštili da nedavna eskalacija povećava nestabilnost i pogoršava već toksičnu atmosferu u Parlamentu.

"Pomno pratimo dešavanja u Narodnoj skupštini. Pozivamo rukovodstvo da smiri tenzije, obnovi dijalog i poštuje pravila i procedure. Srbiji je potreban potpuno funkcionalan parlament”, naveli su iz SiD.

Povodom situacije u parlamentu, poslanik Matjaž Nemec je na društvenoj mreži Iks istakao da sa zabrinutošću prati situaciju koja se pogoršava u Skupštini Srbije.

Ocenio je da je parlament pre svega mesto dijaloga i demokratije i pozvao vođstvo da obezbedi potpuno funkcionalan parlament, smiri tenzije i uspostavi pravi i smisleni dijalog.

Namec je za Juropijen vestern Balkans ocenio da EP ostaje u potpunosti posvećen dijalogu i pomaganju u uspostavljanju platforme za dijalog o funkcionisanju Skupštine.

Poslaonik EP Vladimira Bilčik je naveo da EP ostaje posvećen procesu parlamentarnog dijaloga.

"Tokom naše misije u Beogradu u junu potvrdili smo zajedničku posvećenost Narodne skupštine i Evropskog parlamenta za nastavak procesa parlamentarnog dijaloga. To mogu ponovo da potvrdim danas dok nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju u Srbiji", rekao je Bilčik. (kraj) is/bdb/bdr

Share: