Proširenje u interesu EU

17:20 13. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas na proširenje Evropske unije (EU) koje bi uključilo Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju, ocenjujući da je prijem ovih zemalja u strateškom i bezbednosnom interesu Evrope.

U govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu, Fon der Lajen je poručila da je prijem novih članica odogovor na "poziv istorije da se dovrši EU".

"U situaciji u kojoj neki ciljaju zemlje jednu po jednu, ne možemo dozvoliti da neki Evropljani ostanu po strani. U svetu u kojem su veličina i snaga bitni, jasni strateški interes Evrope je da se naša Unija završi", naglasila je ona, prenosi RTS.

Predsednica Evropske komisije je rekla da je potrebna vizija za "uspešno proširenje" koje bi omogućilo da više od 500 miliona ljudi živi u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Uniji".

Fon der Lajen je poručila da naredno proširenje može biti "katalizator napretka EU", odbacujući strahove da buduća Unija sa više od 30 članica neće biti efikasna.

"Ovo nije pitanje produbljivanja integracije ili proširenja Unije. Možemo i moramo oboje. Svaki talas proširenja doneo je i dublju integraciju", navela je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je naglasila da su projekti odbrambene i zdravstvene unije započeti u EU od 27 članica, ali da će biti završeni u EU sa više od 30 zemalja članica.

Čelnica Evropske komisije je najavila da će u prvoj polovini sledeće godine, za vreme predsedavanja Belgije, liderima EU izneti predloge za reviziju unutrašnjih politika EU, kako bi se one prilagodile proširenoj Uniji.

"Moraćemo da razmislimo kako će funkcionisati institucije, Evropski parlament i Komisija. Treba da razgovaramo i o budžetu: kako ga popuniti i šta iz njega finansirati", istakla je Ursula fon der Lajen.

Ona nije isključila mogućnost da će za unutrašnje reforme biti neophodne promene evropskih ugovora, ali je poručila da pripreme za proširenje ne mogu do tada da budu na čekanju.

Naglašavajući značaj vladavine prava za širenje EU, predsednica EK je najavila da će praksa godišnjih izveštaja o vladavni prava u zemljama članicama biti proširena i na zemlje kandidate koje "napreduju brže"

Ursula fon der Lajen je poručila da će se u formulisanju predloga voditi uverenjem da je "kompletiranje Unije" najbolja invresticija u mir, bezbednost i prosperitet kontinenta. (kraj) vbr/ivt/bdr

 
Share: