Nespreman za korak napred

16:52 14. 09. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Šef evrodiplomatije Đosep Borelj izjavio je danas da premijer Kosova Aljbin Kurti nije bio spreman da napravi korak napred i da pristane na osnivanje Zajednice srpskih opština, već je inisistirao da de fakto priznanje nezavisnoti Kosova bude prvi korak, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio evropski predlog za primenu sporazum.

On je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Vučićem i Kurtijem objasnio da je EU prethodno predložila kompromisno rešenje po kome bi obe strane morale da učine nešto da bi dobile nešto.

Borelj je istakao da i EU i SAD smatraju da je to jedini realističan način da implementacija sporazuma funkcioniše.

On je rekao da su i današnje razgovore obeležile potpuno različite polazne tačke dveju strana, jer je Kurti insistirao da se razgovara o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, dok je Vučić želeo da se razgovara prvo o osnivanju ZSO.

Dodao je da je osnivanje ZSO stara obaveza i da je ključ normalizacije odnosa i da je ključno bez odloganja početi razgovore o primeni dogovora.

Borelj je istakao da nije bilo pomaka na deeskalaciji situaciji na severu Kosova i pored zahteva svih 27 članica EU da to bude učinjeno.

On je rekao da je od obe strane zatraženo da učine sve na deeskalaciji situacije na Kosovu kako bi odmah bili organizovani lokalni izbori jer se ne može čekati na novu krizu.

Do novih izbora može da dođe ili tako što će gradonačelnici na severu Kosova podneti ostavke ili tako što će Srbi sa severa skupiti potpise i tražiti njihovu ostavku, naveo je Borelj, dodavši da bi ostavka bila brži i bolji put do novih izbora.

Borelj je rekao da bi kosovski Srbi trebalo da se bezuslovno uključe u izborni proces i da je od Vučića dobio uveravanja da će se Srbi uključiti u taj proces.

Ukoliko se bude odugovlačilo sa izborima to će povećati opasnost od eskalacije situacije, upozorio je Borelj.

Istakao je da bez normalizacije odnosa neće biti evropske budućnosti za Kosovo i Srbiju i da postoji opasnost da zaostanu za ostalim zemljama u evrointegracijama.

Naveo da su se obe strane pre šest meseci obavezale da će ispuniti dogovor i njegove dopune, ali do danas implementacija najvažnijih delova još nisu počela.

On je rekao da manjak akcije znači da obe strane ozbiljno krše obaveze dijaloga i krše obećanja.

Borelj je rekao da ništa nije učinjeno po pitanju osnivanja ZSO i da smo se umesto toga našli u spirali eksalacije sukoba. (kraj) vbr/bdb/dj

Share: