EU u četiri kruga

21:27 19. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Francusko-nemački stručnjaci predstavili su predlog sveobuhvatne strukturne reforme Evropske unije, u četiri koncentrična kruga, u trenutku dok raste pritisak za prijem novih članica do kraja decenije, prenosi portal Politiko.

Prema predlogu, postojao bi unutrašnji krug, EU, pridružene članice i Evropska politička zajednica, labava zajednica evropskih lidera koji se sastaju dva puta godišnje.

Ministri EU razmatraće papir u sredu, kao pripremu terena za predstojeći smait lidera u oktobru, na kojem će se razmatrati i pitanje proširenja.

Jasno je da proširenje i reforma EU idu ruku pod ruku i moramo već sada početi sa reformom, rekla je nemačka ministarka za evropska pitanja Ana Lurman.

Predlog je sačinila grupa od 12 stručnjaka koji predlažu radikalne reforme strukture EU, uključujući i manji broj evropskih komesara i članova Evropskog parlamenta, kao i ukidanje prava veta.

Tekst daje i opcije kako upravljati većom EU, uključujući i veći budžet, povezujući plaćanja sa strožim pravilima, kao i uvođenje većinskog glasanja, umesto postojećeg sistema koji nalaže jednoglasnost u Evropskom savetu.

U potezu koji bi mogao da se pokaže kontroverznim za Francusku i Nemačku, stručnjaci takođe predlažu da se veća glasačka težina u Savetu preraspodeli na manje zemlje EU, kako bi se uravnotežio gubitak nacionalnih veta, navodi Politiko. (kraj) is/ivt/mk

Share: