Naći meru za Srbiju

12:03 20. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

SRBIJA - Ponosni smo što su demokratija, ljudska prava i antidiskriminatorna politika u DNK same Evropske unije (EU), poručio je danas Nikola Bertolini ispred Delegacije EU, dok je pomoćnik ministra za evropske integracije Miroslav Gačević istakao da Srbija traži rešenja za izazove koja će biti najbolja mera evropskih standarda i političke kulture zemlje.

Bertolini je, na sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku, rekao da je predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen kao najviše i osnovne vrednosti EU označila vladavinu prava i osnovna prava.

To moraju da ispune sve države članice, ali i one zemlje koje žele da budu deo EU. Ponosni smo što su demokratija, ljudska prava i antidiskriminacija deo našeg DNK, mi gradimo budućnost za mlade ljude u kojima je svejedno kojeg ste pola, roda, kakve su vam želje i slobode kojima se poštuju vladavina prava i osnovna ljudska prava, naglasio je Bertolini.

Gačević je ocenio da Ministarstvo pozdravlja prioritete programa koje smatraju važnim za implementaciju reformi u kontekstu priključivanja EU.

Uspostavljanje vladavine prava i poštovanje ljudskih prava su u srcu pristupanja EU i primeni standarda Saveta Evropa, rekao je Gačević i dodao da je taj proces kompleksan zbog svoje sveobuhatvnosti i inkluzivnosti.

Neki od izazova dolaze i od toga što pojedine reforme u određenim oblastima predstavljaju "pokretnu metu" jer ne postoji kodifikovana evropska praksa, istakao je on i naglasio da Srbija traži pravu meru usaglašavanja svoje pravne tradicije i institucionalne kulture sa standardima EU.

Šef Odeljenja za programirane i mobilizaciju resusra ispred Saveta Evropa Šnuc Rudolf Dur istakao je da je pre te funkcije radio u Venecijanskoj komisiji i svestan je reformi koje Srbija preduzima.

Vi ste naša članica i na putu ste budete i deo EU, ali još je posla koji se mora uraditi, rekao je Dur i pomenuo rad u oblastima poglavlja 23. (kraj) ivt/dj

Share: