Unaprediti Elektrodistribuciju

18:20 21. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Olivijem Beštom Finansijski protokol između dve države o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom.

Kako se navodi u saopštenju, potpisivanju je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Potpisani međuvladin sporazum definiše Projekat vođenja opšte automatizacije upravljanja srpskom elektrodistributivnom mrežom, odnosno automatizaciju elektrodistributivne mreže srednjeg napona kao jedan od prioritetnih projekata za saradnju dve države.

Prethodno je međuvladinim sporazumom dogovoreno da Vlada Francuske odobrava Vladi Srbije finansijsku podršku za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji i taj projekat je vredan 140 miliona evra.

Protokol je potpisan nakon što su ministri Srbije i Francuske održali sastanak na kome su se saglasili da dve zemlje imaju dugu istoriju dobrih ekonomskih i političkih odnosa, da saradnja nikad nije bila bolja, ali da svakako treba iskoristiti sve potencijale za razvoj zajedničkih projekata.

Mali je rekao da Srbija i Francuska imaju puno uspešnih projekata, poput koncesije za aerodrom „Nikola Tesla“, izgradnje beogradskog metroa i postrojenja za preradu otpada u Vinči, istakavši da postoji još potencijalnih velikih projekata na kojima je moguće raditi. (kraj) is/and/mk

Share: