Filmska priča evropske saradnje

14:15 22. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarstvo za evropske integracije Srbije saopštilo je danas da će od 25. do 27. septembra biti održan osmi festival dokumentarnog filma "Evropska saradnja: filmska priča".

Festival se održava u Centru za kulturu "Vlada Divljan" povodom Dana Interreg saradnje, manifestacije kojom se promoviše evropska teritorijalna saradnja i povezivanje građana širom Evrope i pograničnih regiona radi poboljšanja životnih uslova i infrastrukture, navodi se u saopštenju i dodaje da je ulaz na projekcije besplatan.

Festival će u sredu, 25. septembra od 19 sati otvoriti domaći film "Oflag 13 - B" reditelja Đorđa Milosavljevića Gere, dok će narednog dana na repertoaru biti "Priče iz zatvorske ćelije" Abela Viskija, odnosno 27. septembra dokumentarno ostvarenje "Iskre u vremenu" slovenačkog reditelja Jurija Grudena.

Kroz programe Interreg od 2004. do 2022. godine u Srbiji je finansirano blizu 1.600 projekata za koje je izdvojeno više od 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa.

Za finansijsku perspektivu 2021-2027. godine EU je, iz IPA sredstava, odobrila više od 340 miliona evra za programe teritorijalne saradnje u Srbiji.

Sprovođenje projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno-tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno kulturi, navodi se u saopštenje. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: