Negativan uticaj na pregovore

08:42 27. 09. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe "Obnovimo Evropu" Klemen Grošelj izjavio da ako se u sledećih nekoliko dana ne pojasni šta se dogodilo na Kosovu to bi moglo da ima negativan uticaj na proces pregovora i na obe zemlje u očima međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije.

"Nadam se da se to neće dogoditi i da ćemo brzo saznati koji su to bili detalji u pozadini, iako sve detalje, naravno, nećemo znati, ali da znamo, makar ugrubo, šta se to desilo", rekao je Grošelj u emisiji "Pola sata Demostata".

On je naveo da je iznenađen onim što se desilo i da misli da su bili iznenađeni svi - KFOR i međunarodna zajednica, niko nije to očekivao.

"Mislim da su (briselski) pregovori bili dosta dobri, naravno, ima tu nekih taktika, odugovlačenja, ali su dobro tekli, za razliku od prethodnih faza. Postoje tvrdnje da je to neka ruska provokacija, kao i da su se neki ljudi izmakli kontroli", rekao je Grošelj.

Upitan da li najnovija kriza na Kosovu možda ide naruku nekom od stranih faktora, uključujući Rusiju, Grošelj kaže da je pitanje da li je to isprovocirano sa njihove strane, ali spoljne snage, možda ne ruske, već neke druge, moguće je da će pokušati da to iskoriste u svojoj propagadnoj i drugoj agendi.

Događaji na Kosovu došli su u trenutku koji je dosta interesantan - u EU je sada ponovo počela rasprava o proširenju, ukazao je Grošelj i dodao da ne bi isključio mogućnost da je neki spoljni element ili neki element koji se otrgao kontroli odgovoran za nemire na Kosovu, ali da se nada da će se situacija smiriti.

"Mislim da kada bi se rešilo pitanje Kosovo, kada bi se pronašlo rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju, onda bi se i mnoga pitanja mogla rešiti dosta jednostavnije i to bi dugoročno stabilizovalo Zapadni Balkan. Onda bi mogla krenuti i prava integracija Zapadnog Balkana u EU", smatra Grošelj. (kraj) vbr/dj

Share: