Raditi na zajedničkom tržištu

12:31 27. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Ministri ekonomije Berlinskog procesa i predstavnici Evropske unije pozvali su na brzu primenu Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište, saopštila je danas CEFTA.

Vršiteljka dužnosti direktora CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević istakla je da je CEFTA značajno doprinela ekonomskom rastu.

Kako se navodi u saopštenju, u 2022. godini obim robne razmene dostigao je 8,8 milijardi evra, što je povećanje od 112 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Brojke pokazuju da region ima još neiskorištenog potencijala.

Kako bi se iskoristile ove mogućnosti, CEFTA je posvećena rešavanju necarinskih barijera, pojednostavljenju dokumentacije za robu i usluge i unapređenju digitalizacije trgovine u skladu sa politikama i standardima EU.

"Naša poruka je jasna - ne postoje prečice na putu prema Evropskoj uniji. Preduslov za dalji napredak u tom pravcu je usvajanje odluka koje su usaglašene zajedničkim radom ekspertskih timova svih CEFTA Strana. Sedam ključnih odluka čekaju usvajanje kao korak prema daljem napretku i stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta, našeg mosta prema jedinstvenom tržištu EU", navela je Gačević.

Ministri su izrazili punu političku podršku i obavezali se da će se prioritetno baviti aktivnostima usmerenim na traženje članstva u SEPA (Single Euro Payments Area - Jedinstveno područje plaćanja u eurima), naglašavajući važnost smanjenja troškova plaćanja unutar regiona i sa EU. (kraj) vbr/and/mk

Share: