U fokusu zločini i sloboda

11:53 28. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović objavila je danas izveštaj o poseti Srbiji u martu ove godine i preporučila da se država fokusira na tranzicionu pravdu i posveti pitanjima odnosa prema prošlosti, slobodi izražavanja i udruživanja, kao i ženskim pravima i jednakosti polova.

Kako se navodi u saopštenju, Mijatović je pozvala vlasti u Srbiji da naprave iskorak u procesuiranju ratnih zločina, da se otklone nedostaci u programu zaštite svedoka, da se unapredi međunarodna i regionalna pravosudna saradnja i da se svim žrtvama rata omogući efikasna, adekvatna i brza reparacija, u skladu sa utvrđenim međunarodnim standardima.

Komesarka je pozvala Srbiju da preduzme neophodne korake i omogući efektivnu potragu za nestalima, uključujući i otvaranje vojnih arhiva i produbljivanja saradnje sa susednim zemljama.

Ona je pozvala Srbiju i da se suprotstavi javnoj glorifikaciji ratnih zločinaca, relativizaciji ratnih zločina i genocida i da prestane da daje prostor na javnim platformama ratnim zločinima i osumnjičenima za ratne zločine.

Mijatović je dodala da odnos Srbije prema sećanjima na prošlost treba da bude inkluzivan i kritički, kao i da lekcije iz istorije treba da reflektuju više perspektiva, osude sve aktere i promovišu toleranciju i otvorenost.

U izveštaju se ističe da bezbednost novinara i dalje izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu ljudskih prava u Srbiji.

"Svi zločini počinjeni protiv novinara treba da budu hitno i efikasno istraženi i počinioci treba da budu primereno kažnjeni, a političari u Srbiji moraju da se uzdrže od retorike koja ohrabruje napade ili kampanje protiv novinara i ohrabruje počinioce", istakla je Mijatović.

Ona je pozvala vlast da omogući bezbedno okruženje za rad civilnog sektora i da se suprotstavi upotrebi SLAP tužbi protiv novinara, ljudi koji brane ljudska prava i aktivista.

Nadležni se pozivaju da ne uvode biometrijski nadzor javnih prostora i da izmene Predlog zakona o unutrašnjim poslovima.

Mijatović je pozdravila jačanje zakonskog okvira za rodnu ravnopravnost i pozvala da se pojačaju napori na njegovoj primeni i na borbu protiv rodnih stereotipa koji vode u rodno zasnovano nasilje. (kraj) is/and/dj

Share: