Reformama do 2030. u EU

10:40 30. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je u danas objavljenom razgovoru za Juropijen vestern Balkan (European Western Balkans) da Srbija apsolutno može da bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji do 2030. godine.

Miščević je rekla da je proces pristupanja politički proces i da "koliko uspešno i brzo države članice uspeju da dogovore svoje unutrašnje reforme, ciljana godina može ili ne može biti stvarnost".

Ona je rekla da se Srbija nalazi u procesu evropskih integracija više od dve decenije i da je dosta urađeno na tom polju do sada.

Kako piše portal, sadašnje geopolitičke okolnosti nameću u prvi plan usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, pre svega u kontekstu odnosa sa Rusijom nakon agresije na Ukrajinu.

Tanja Miščević potvrdila je da u političkom ocenjivanju jako važnu ulogu ima ovo pitanje, ali ipak dodaje da postoje i druga važna pitanja u domenu spoljne i bezbednosne politike.

"Pokušavamo da objasnimo da deljenje vrednosti u spoljnoj politici ide mnogo dalje od procenta usklađenosti - da je to insistiranje na očuvanju principa međunarodnog prava i neizbegavanje sankcija, energetska diversifikacija, ali i humanitarna i tehnička pomoć Ukrajini", rekla je Miščević. (kraj) vbr/and

Share: