Ubedljivo najopasnija kriza

11:32 30. 09. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Austrijski diplomata Volfgang Petrič izjavio je u danas objavljenom tekstu na Demostatu da su dešavanja u Banjskoj "ubedljivo najopasnija kriza" od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

"Stvari mogu lako da izmaknu kontroli i da bude uništeno sve ono što je postignuto u dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije u proteklih 10 godina", rekao je Petrič.

On je dodao da je sada potreban novi pokušaj Brisela da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

"Normalizacija je od suštinske važnosti, jer bi se time stvorili preduslovi za ekonomski napredak. To je ono što ljudi žele, siguran sam", rekao je Petrič.

Upitan ko je kriv za pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu, Petrič je naveo da uvek postoje dve strane u bilo kakvim tenzijama.

"Ja ovo gledam kao spoljni posmatrač i moram da kažem da EU treba da deluje odlučnije i da ne dozvoli dalje pogoršanje bezbednosne situacije", kazao je Petrič.

Komentarišući zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Kfor preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova, Petrič je rekao da veruje da je jačanje međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu nužna opcija.

"O tome se moraju dogovoriti sve strane koje su uključene i to moraju podržati Ujedinjene nacije", istakao je Petrič. (kraj) vbr/and

Share: