Snage treba da se povuku

14:15 30. 09. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je danas šef evropske diplomatije Đosep Borelj, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Raspoređivanje vojske duž administrativne pogranične linije (sa Kosovom) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Snage treba da se povuku", rekao je Borelj grupi novinara iz međunarodnih medija.

On je potvrdio da je u redovnom kontaktu sa partnerima i saveznicima, uključujući i Sjedinjene Američke Države, kao i da razgovaraju o trenutnoj situaciji na severu Kosova koja pre svega zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije.

"Prošlonedeljno otkrivanje oružja i vojne opreme je veoma ozbiljno", rekao je Borelj.

Kako piše RSE, raspoređivanje srpskih trupa duž granice sa Kosovom dolazi nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za taj napad koja negira bilo kakvu povezanost.

U noći između 23. i 24. septembra maskirana i naoružana grupa Srba najpre je postavila barikadu na ulazu u selo Banjska, a potom i napala kosovsku policiju, kada je ubijen jedan kosovski policajac i nekoliko povređeno.

Kako je pokazala istraga deo napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a deo naoružane grupe sklonio se u manastir Banjska, odakle su se sukobili sa kosovskom policijom. U ovom sukobu ubijena su tri napadača, pripadnika srpske nacionalnosti, navodi RSE.

Borelj koji je napad ocenio "terorističkim aktom", ponovio je stav da se napadači moraju suočiti sa pravdom. (kraj) vbr/mk

Share: