Nasilje neprihvatljivo

09:21 04. 10. 2023. FoNet | Desk

PRIŠTINA - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će na marginama samita u Granadi biti razgovora o trenutnoj situaciji na Kosovu i istakao da nasilje nije prihvatljivo i da su diplomatija i dijalog jedini način za rešavanje problema, prenosi danas Koha.

"Nasilje nije prihvatljivo. Važno je da lideri zemalja Zapadnog Balkana shvate da je za integraciju u Evropsku uniju, pored potrebnih reformi, uslov i rešavanje bilateralnih nesuglasica. Nesuglasice između Kosova i Srbije takođe treba da budu rešene kao uslov za EU ​​integracije", rekao je Mišel.

Kako prenosi Kosovo onlajn, Mišel je poručio da su EU, NATO, SAD i partneri jednoglasnI u stavu da se nasilje neće tolerisati.

"Moramo da ubedimo lidere u regionu da se nasilje ne toleriše i da su diplomatija i dijalog jedini način za rešavanje problema. Kada postoje tenzije, to se loše odražava na investicije u regionu i to ide na štetu zemalja regiona", rekao je predsednik Evropskog saveta.

Prema njegovim rečima, liberalizacija viza za građane Kosova, koja počinje da se primenjuje od 1. januara sledeće godine, predstavlja odluku posvećenosti EU njima.

Navodi i da će što se tiče odluka o Kosovu u procesu proširenja "to zavisiti od izveštaja Evropske komisije".

Izrazio je zadovoljstvo što je njegov predlog da se 2030. godina postavi kao rok da i EU i zemlje koje teže članstvu budu spremne za proširenje.

"Ovaj rok je ambiciozan, ali i realan", rekao je Mišel i dodao da mu je drago što je od kada je pomenuo ovaj rok postao okvir oko koga se sada odvija čitava debata o proširenju EU, budućnost.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da će se o pitanju proširenja neformalno razgovarati na samitu u Granadi, ali se konkretne odluke o ovom procesu očekuju na zvaničnom samitu u Briselu u decembru, kada će biti održan i samit EU sa Zapadnim Balkanom. (kraj) def/dj

Share: