Francuska kulturna sezona

15:05 04. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Francuska kulturna sezona Konflions (Confluence) - Francuska u Srbiji biće održana od 4. oktobra do 15. decembra, a francuski ambasador Pjer Košar poručio je da je kulturna saradnja Srbije i Francuske ponekad nevidljivi dragoceni most koji spaja dve zemlje.

On je rekao da su odnosi između umetnika "plodni i ljudski odnosi" koje treba održavati.

Košar je istakao da će Francuska biti počasni gost Sajma knjiga u Beogradu, a da će tokom jeseni ponuditi i brojne različite programe u oblasti književnosti, pozorišta, filma i muzike.

Konflions na francuskom znači ušće.

Beogradska publika moći će da gleda predstave "Laž" Florijana Zelera u Beogradskom dramskom pozorištu, "Otac i sin" istog autora u Ateljeu 212, "Mali bračni zločini" Erika Emanuela Šmita u Narodnom pozorištu, "Da krenemo ispočetk" istog autora u izvedbi opere Madlenianum i "Zatvaranje ljubavi" Paskala Rambera u izvedbi Bitef teatra.

Biće priređena i izložba strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire, biće organizovana stručna vođenja kroz Narodni muzej koja će se odnositi na francusku umetnost u zbirci te institucije, dok će na Radio-televiziji Srbije u oktobru ponedeljkom biti emitovani filmovi sa Brižit Bardo, kao i razgovori sa francuskim piscima.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere istakao je da je učešće Francuske na sajmu knjiga prilika da se prikažu sva ostvarenja francuske književnosti u različitim žanrovima i da će Sajmu prisustvovati velika delegacija francuskih pisaca.

Sekretarka za kulturu Beograda Nataša Mihailović Vacić ona je rekla da ova manifestacija govori o dobrim odnosima u kulturi Francuske i Srbije, ali da otvara priliku i da se izgrade i novi odnosi.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je francuska umetnost najzastupljenija u stranoj kolekciji muzeja i da će vođenja biti prilika da se ukaže na 960 dela francuskih umetnika nastalih između 16. i 20. veka i da će sutra biti prvo stručno vođenje.

Sutra će u Narodnom muzeju biti organizovano stručno vođenje Dragane Kovačević kroz francusku umetnost u stalnoj postavi Narodnog muzeja sa početkom od 18 sati, kojem će prisustvovati ambasador Košar.

U muzeju će 12. oktobra biti organizovano vođenje na temu "Stari francuski majstori između Rima i Pariza", 19. oktobra "Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića", 2. novembra "Šarl Bodler među slikarima", 16. novembra "Dela umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića" i 23. novembra "Renoar, slikar bezbrižnog trenutka".

Direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić istakao je da je jasna poruka kulturne saradnje dve zemlje da Srbija i Francuska dele kulturološki prostor i da još od Dositeja Obradovića i prosvetiteljstva uticaj Francuske bio veliki i da je Srbija evropsku kulturu upoznala preko francuske i to prvenstveno preko pisaca i dramskih pisaca. (kraj) vip/and

Share: