Bezuslovna saradnja Srbije

15:14 09. 10. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da EU u vezi sa sukobom u Banjskoj od Srbije očekuje ne samo punu, nego i bezuslovnu saradnju i istakao da istraga o tom događaju mora uskoro da bude okončana kako bi se stvorila jasna slika šta se i zbog čega dogodilo, ko je učestvovao u sukobu, a ko ga je orkestrirao.

"Od Srbije ne očekujemo samo punu nego i bezuslovnu saradnju. Ako ima volje postoji i način i ne treba se skrivati iza formalnosti oko priznavanja nezavisnosti. Ima mnogo načina dovoljno načina kako možete da podelite svoja saznanja, da sarađujete i doprinesete punoj istrazi", poručio je Stano na konferenciji za novinare.

On je ocenio da je ono što se dogodilo 24. septembra "toliko ozbiljno da mora potpuno da se rasvetli jer će biti posledica".

Stano je naveo da će EU na osnovu rezultata istrage o sukobu u Banjskoj odlučiti koji će sledeće korake preduzeti kada su u pitanju Srbija, Kosovo dijalog i region.

On je rekao da je visoki predstavnik Đosep Borelj na sastancima u Granadi sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Vučićem poručio da je potrebno vratiti se dijalogu jer u suprotnom problemi neće biti rešeni, naglasivši da je to poruka svih država članica EU i međunarodne zajednice.

Kao drugu veoma važnu poruku EU Stano je naveo očekivanje da se uradi sve što je moguće da bi se situacija deesskalirala. (kraj) vbr/bdb/dj

Share: