Rasprava o severu Kosova

17:35 09. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope raspravljaju danas o situaciji na severu Kosova i napadu na Banjsku 24. septembra, pozivajući na povratak dijalogu i primeni sporazuma.

Poslanica iz Srbije u PSSE Biljana Pantić Pilja poručila je da je Srbija osudila tragične događaje na severu Kosova 24. septembra, dodajući da je Beograd posvećen miru, stabilnosti i dijalogu.

Uzrok tog incidenta je u režimu Aljbina Kurtija, na koji smo upozoravali međunarodnu zajednicu kao i ovo telo, rekla je ona i dodala da nije Srbija ta koja urušava teritorijalni integritet drugih.

Mi se borimo za očuvanje teritorijalnog integriteta svih međunarodni priznatih zemalja, bez dvostrukih standarda, rekla je Pantić Pilja, koja je iznela podatak da je od dolaska Kurtija na vlasti 11 odsto Srba napustilo Kosovo.

Skoro 130 dana roba i lekovi iz Srbije ne mogu da uđu na tertoriji Kosova, dodala je ona i pozvala međunarodnu zajednicu da ne izvlači pogrešne zaključke u trenutku dok traje istraga.

Pantić Pilja je istakla da su ovi tragični događaji posledica dugotrajnog terora "Kurtijevog režima" i laži međunarodne zajednice da će zaštititi srpski narod.

Prema njenim rečima, nisu istinite tvrdnje da je nezavisnost Kosova priznalo više od 100 država sveta, već se radi o 83 zemlje.

Mir je u interesu Srbije i regiona, posvećeni smo dijalogu i poštovanju međunarodnog prava, zaključila je ona.

Poslanicima se obratio i Arben Gaši sa Kosova, koji je istakao da je 24. septembra u Banjskoj počinjen teroristički napad, u kojem je ubijen jedan kosovski policajac, a ranjena dvojica.

Srbija je opremila i podržava tu paramilitarnu grupu, koja je počinila teroristički napad, a nastavlja da podržava sve one koji su to učinili i i kriju se na njenoj teritoriji, tvrdi Gaši.

Naša je odgovornost da jednoglasno osudimo teroriste i sve one koji ih podržavaju, jer pokušavaju da podriju napredak koji je postiglo Kosovo, smatra on.

Gaši je pozvao na ozbiljnu, nepristrasnu međunarodnu istragu događaja u Banjskoj, ponavljajući da Srbija gomila vojsku uz liniju sa Kosovom i organizuje trening kampove za teroriste.

Sabina Ćudić iz Bosne i Hercegovine je istakla da bi Kosovo trebalo da postane član SE, jer bi mu tako na raspolaganju bili mehanizmi za zaštitu ljudskih prava i pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Poslanik iz Ukrajine Oleksandr Mereško istakao je da ga je nedavna situacija na Kosovu podsetila na rusku invaziju Ukrajine 2014. godine.

Verujem da Srbija može postati deo EU samo ako napravi otklon od prošlosti, prizna de jure nezavsinsot Kosova i uvede sankcije Rusiji, kazao je Mereško.

Ne verujem da Aleksandar Vučić ima iluzije da može da uspostavi kontrolu nad Kosovom, već on igra politčku igru, a Kosovo je ulog u tome, ocenio je Mereško.

Poslanik Andrej Hunko iz Nemačke istakao je da su Srbi većina na severu Kosova, ali je podsetio da su bojkotovali lokalne izbore, pa su sada u tim opštinama gradonačelnici Albanci.

On smatra da je potrebna mirovna konferencija kako bi se rešili nerešeni konflikti.

Poslanici koji su učestvovali u debati navodili su da dve strane treba da se vrate za pregovarački sto, jer je rat u Ukrajini pokazao da se mir ne može uzimati zdravo za gotovo.

Pojedini poslanici istakli su da PSSE ne odlučuje o statusu regiona, već ima mehanizme da prati da li se primenjuju standardi ljudskih prva, demokratije i vladavine prava. (kraj) is/ivt/bdr

Share: