Čelnici EU dolaze u Tiranu

22:41 10. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

TIRANA - Albanski premijer Edi Rama 16. oktobra će u okviru Samita Berlinskog procesa u Tirani biti domaćin liderima Balkana i EU, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Očekuje se da će Kosovo i Srbija biti jedna od glavnih tema Samita posle sukoba u Banjskoj. Prištinu će, kako je najavljeno, na Samitu predstavljati premijer Aljbin Kurti, a Beograd premijerka Ana Brnabić, prenosi Kosovo onlajn.

Tokom dve sesije, lideri će razgovarati o perspektivi regiona, njegovom ekonomskom osnaživanju i integraciji u fazama, a EU će još jednom izneti svoje stavove o evropskom putu Zapadnog Balkana.

Prva sesija nosi naziv "Integracija regiona u jedinstveno tržište i unapređenje konvergencije sa EU", dok će lideri na radnom ručku razgovarati na temu "Dobrosusedski odnosi i bilateralna pitanja: Ka novoj evropskoj paradigmi".

U poslepodnevnim satima biće održana sesija "Podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu: Izazovi i mogućnosti za ulaganja i rast".

Najavljeno je da će u okviru Samita biti potpisan sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija između zemalja regiona i biće održana inauguracija Koledža Evrope.

Kako je navedeno u agendi Samita, u 18 sati na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se Rama, Fon Der Lajen i Mišel.

Makron će boraviti u Tirani dva dana, a tokom prve zvanične poste Albaniji sastaće se i sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem. (kraj) is/bdr

Share: