Zapadni Balkan najbolji drug

13:03 16. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas na otvaranju Samita Berlinskog procesa u Tirani da "živimo na planeti koja gori" i da su u ovim trenucima svima potrebni najbolji prijatelji, a da je Zapadni Balkan najbolji prijatelj kojeg Evropska unija može da poželi.

"Hajde da radimo na tome da se pridružite EU, da dokažemo da je moguće da imamo održivi mir i održivi prosperitet", rekla je fon der Lajen.

Ona je ukazala da je cilj Berlinskog procesa bio da se ostvari stvaran napredak u reformama i ostvari regionalna saradnja.

Fon der Lajen je ukazala da su ekonomije EU i Zapadnog Balkana i dalje udaljene, da ekonomije Zapadnog Balkana čine tek 35 odsto proseka EU zemlaja.

Ona je istakla da se zemlje Zapadnog Balkana moraju približiti zajedničkom tržištu EU i da će EU otvoriti pojedine oblasti za balkanske kompanije ali da "otvaranje vrata nije dovoljno", te da zemlje Zapadnog Balkana moraju da zaokruže svoje tržište i daju pristup svojim komšijama na svojim tržiištima.

Fon der Lejen je istakla da su za napredak potrebne reforme, koje će za one koji ih sprovode pratiti novac iz EU.

"Samo zajedno dovešćemo Zapadni Balkan gde pripada, u srce EU. Istorija se odvija sada. Ne propustite priliku, prigrlite trenutak", poručila je Fon der Lajen. (kraj) vbr/and/dj

Share: