Ne zna se sudbina 11.000 ljudi

19:04 16. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Grupa za nestale osobe na Zapadnom Balkanu (GNO) predstavila je danas na samitu Berlinskog procesa u Tirani izveštaj u kojem se navodi da, uprkos političkim tenzijama na Zapadnom Balkanu, ima napretka u traženju i identifikaciji osoba koje se i dalje vode kao nestale iz sukoba devedesetih godina.

U saopštenju se navodi da se četvrti izveštaj o radu Grupe, koji pokriva bilateralne aktivnosti domaćih institucija za nestale osobe u periodu od 1. jula 2022. godine do 1. jula 2023. godine, fokusira na primenu multilateralnog Okvirnog plana, koji je potpisan u novembru 2018. godine u sedištu Međunarodne komisije za nestale osobe u Hagu.

Grupa nastoji da osigura da se preostalih 11.000 osoba nestalih u sukobu u bivšoj Jugoslaviji pronađe i da se porodicama nestalih pruže pouzdane i tačne informacije putem mehanizma GNO, navodi se u izveštaju.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti je rekao da Kosovo ostaje posvećeno daljem intenziviranju regionalne saradnje, u suočavanju sa izazovima koji leže van njegovih granica.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović naveo je postoji potreba da se izvrši veći pritisak na druge domaće institucije koje učestvuju u procesu kako bi intenzivnije sarađivale sa ICMP, ali i međusobno na rešavanju pitanja neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama u regionu. (kraj) is/ivt/bdr

raj

Share: