Rešićemo konflikt

19:33 16. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Uveravam vas da postoji jasna odlučnost moje vlade, država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, da rešimo konflikt između Srbije i Kosova i popločamo put za dobru budućnost obe zemlje, kao članica EU, poručio je večeras nemački kancelar Olaf Šolc u Tirani.

Šolc je, na konferenciji za novinare po završetku Samita Berlinskog procesa, rekao da osuđuje napad na policije i sve aktivnosti koje su viđene na Kosovu 24. septembra, "napad na institucije i ljude".

Jasan je stav EU i Nemačke o tom pitanju. Očekujemo rezultate istrage koju vode kosovske vlasti i bilo bi dobro da sa njima sarađuju i vlasti Srbije. Bilo bi dobro da se to dogodi, rekao je on.

Miran razvoj situacije na Zapadnom Balkanu jasno zahteva razumevanje svih zemlja da ih ne progoni prošlost, već da gledaju u budućnost i da rešđavaju probleme, rekao je Šolc i naveo dobar primere Severne Makedonije koja rešava svoje bilateralne nesugalsice kako bi napredovala na evropskom putu.

Kada je reč o Srbiji i Kosovu, Šolc je naglasio da je dosta sporazuma već postignuto i potrebna je njihova primena, dodajući da je jedan od njih sličan sporazumu između nekada dve Nemačke, kako bi život ljudi bio što jednostavniji.

Isto to treba ovde učiniti, nastavljamo rad na primeni svih sporazuma koji su postignuti, među kojima je i Zajednica srpskih opština na severu, rekao je Šolc.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Komisija 8. novembra usvojiti izveštaje o napretku zemalja u procesu pristupanja EU, a potom će Savet EU te izveštaje razmatrai i u decembru će biti prilika da se govori o proširenju.

Agresija Rusije protiv Ukrajine je promenila sve i učinila je jasnom da ne može biti zemlje koja želi članstvo u EU, a da bira između Brisela i Moskve, dodala je ona.

Kada je reč o napadu u Banjskoj, Fon der Lajen je istakla da je to bio užasan napad koji EU i države članice osuđuju.

Ono što smo rekli, u ovom trenutku traje istraga, utvrđuju se činjenice i kada vidimo njen ishod, na osnovu toga ćemo odlučiti o narednim koracima i to ćemo učiniti u dijalogu sa državama članicama, rekla je ona na pitanje da li su donete odluke o sankcijama Srbiji zbog napada na Banjsku.

Na pitanje o pristupanju regiona EU do 2030. godine, Fon der Lajen je istakla da je proširenje EU proces u kojem se napreduje na osnovu zasluga i ne treba da postoji rigidan datum.

Ako se misli postati član EU do tog datuma bez reformi, za države članice EU to nikada neće biti prihvatljivo ili da neko čeka na pristupanje da bi to bilo tog datima. To bi značilo i da u narednom mandatu Evropske komisije ne bi bnilo proširenja, što je neprihvatljivo, zaključila je ona. (kraj)is/ivt/bdr

Share: