Optimistični u vezi s Planom

11:38 17. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Vršiteljka dužnosti direktora Cefta sekretarijata Danijela Gačević istakla je u današnjem saopštenju da je Cefta optimistična da će Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je najavila Evropska komisija, ubrzati ove procese, time ubrzavajući i socioekonomsku usklađenost regiona sa jedinstvenim tržištem EU.

Uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta obećava povećanu trgovinu, ekonomski rast, stvaranje radnih mesta, poboljšanu mobilnost, napredak infrastrukture i čvršću regionalnu saradnju, donoseći mnoge koristi kako građanima tako i preduzećima na Zapadnom Balkanu, saopštila je danas Cefta.

Gačević je na sesiji Samita lidera Berlinskog procesa "Integrisanje regiona u jedinstveno tržište i poboljšanje konvergencije sa EU" rekla da Cefta ostaje posvećena rešavanju netarifnih barijera, pojednostavljanju dokumentacije za robe i usluge i promociji digitalizacije trgovine i pridržavanju politika i standarda EU.

"Pojačani napori za sprovođenje Ekonomskog i Investicionog plana, zajedno sa inicijativama poput Cefta -TCT Zelenih koridora, trebalo bi da ubrzaju carinjenje robe i smanje vreme čekanja na granicama", rekla je Gačević.

Ona je rekla da Balkan barometar pokazuje da je u 2022. godini 61 odsto kompanija imalo koristi od Cefte, što je značajan rast u odnosu na 37 odsto iz 2015. godine. (kraj) vbr/and/dj

Share: