Pitanje za Evropsku komisiju

19:43 18. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Energetska zajednica, regulatorno telo za sektor energetike, nema ingerenciju nad pojedinim državama članicama, pa tako ni nad Bugarskom koja je najavila dodatnu taksu za gas iz Rusije, već je to pitanje za Evropsku komisiju, rečeno je danas za Radio Slobodna Evropa koji navodi da se iz Komisije još nisu oglasili o tom potezu.

"Neprijateljski potez Bugarske", tako su Srbija i Mađarska u utorak 17. oktobra ocenile uvođenje dodatne takse na gas iz Rusije koju su uvele vlasti Bugarske u okviru restriktivnih mera prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

"Sekretarijat nema ingerenciju trenutno nad ovim slučajem, Evropska komisija je ključna adresa", rekao je u izjavi za RSE Predrag Grujičić, šef sektora za gas u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Grujičić isstiče da su ugovorne strane Energetske zajednice EU sa jedne strane i države Zapadnog Balkana i Ukrajina, Moldavija i Gruzija sa druge, a da Energetska zajednica nema ingerenciju nad pojedinačnim državama članicama, u ovom slučaju nad Bugarskom.

Neophodna je procena šta znači ta taksa "kome je ona nametnuta, kako će je taj neko platiti i kome će preneti te troškove", rekao je Grujičić.

On je istakao da će odluka vlasti Bugarske "svakako imati nekakvog negativnog efekta" na sigurnost snabdevanja gasom Srbije i Mađarske.

Profesor na Fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu Vladimir Medović za RSE, ocenjuje da je Bugarska prekršila Ugovor o osnivanju Energetske zajednice.

"Sada je lopta u dvorištu Evropske komisije, koja je čuvar ugovora i zakonitosti u EU, na Evropskoj komisiji je da reaguje i otkloni ovu povredu", rekao je Medović.

Ukoliko Evropska komisija tim povodom ne bi reagovala, on kaže da bi EU u tom slučaju "bila odgovorna za kršenje propisa Energetske zajednice".

Iz Evropske komisije do zaključenja teksta nisu odgovorili na pitanja RSE da li je odluka Bugarske u skladu sa regulativom EU i da li su im se tim povodom obratile vlasti u Srbiji i Mađarskoj. (kraj) vip/ivt

Share: