Petković: Kurtijeve zamke

17:41 19. 10. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković primio je danas ambasadora Francuske Pjera Košara i preneo mu "jasan stav" da put ka smirivanju tenzija na Kosovu vodi preko Prištine koja mora da ispuni svoj deo obaveza i deeskalira situaciju na severu, saopštila je Kancelarija.

Petković je istakao kako smirivanje situacije podrazumeva da specijalne jedinice kosovske policije na severu moraju da se povuku i da Lfor preuze veću ulogu u zaštiti Srba, a da Priština što pre omogući nesmetano održavanje vanrednih izbora u četiri opštine, što je jedan od ključnih zahteva i zemalja Evropske unije od 3. juna.

On je ukazao da, umesto toga, kosovski premijer Aljbin Kurti svim administrativnim zamkama i zloupotrebama pokušava da odloži i izbegne održavanje izbora i time dodatno na vlasti zadrži svoje nelegitimne gradonačelnike u čisto srpskim sredinama, dok specijalne policijske jedinice koristi kao oruđe za teror nad nedužnim srpskim narodom.

Prema oceni Petkovića, višegodišnji teror Kurtija nad Srbima na severu Kosova doveo je do tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra, "koje Beograd ni na koji način niti je želeo niti je podržao". (kraj) vip/dal/mk

Share: