Brisel bez komentara o vladi

16:26 21. 10. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL/PODGORICA - Evropska unija (EU) se raduje najavi o formiranju nove vlade u Crnoj Gori, ali briselski zvaničnici ne žele da komentarišu sastav vlade koja će obuhvatiti i delove bivšeg proruskog Demokratskog fronta (DF), javlja danas Radio Slobodnsa Evropa (RSE).

"Koga bi vlada konkretno uključivala, to nije na nama da komentarišemo. Jasno očekivanje EU je da nova proevropska vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje EU. Za ovo, sve političke snage moraju da rade zajedno na sprovođenju EU reformi", izjavio je portparol EU, Peter Stano u pisanoj izjavi za RSE.

Dogovor o novoj vladi u Crnoj Gori, koja obuhvata i DF, postignut je 19. oktobra, čemu su se ranije protivili američki i evropski partneri Podgorice.

Prema sporazumu o formiranju vlasti, DF će podržavati manjinsku Vladu u parlamentu, a krajem sledeće godine kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen deo. Uz to će jedan od lidera DF-a Andrija Mandić biti na čelu Skupštine.

Za Evropsku uniju je važno da nova vlada u Crnoj Gori bude "jaka i proevropska", kao i da bude sposobna i posvećena da nastavi reforme vezane za EU.

"Podstičemo sve političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava kako bi se ispunila privremena merila iz poglavlja 23 i 24, posebno putem imenovanja na upražnjena mesta u pravosuđu", naglasio je portpqarol Brisela Peter Stano. (kraj) vip/mk

Share: