Interes za litijum u Srbiji

10:24 26. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropska komisija i Vlada Srbije potpisale su 22. septembra pisma o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum, obavio je danas Demostat, pozivajući se na potvrde iz Evropske komisije.

Iz Generalnog direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća za Demostat navode da zakonodavstvo EU obezbeđuje najviši nivo zaštite životne sredine i socijalne zaštite, uključujući rudarske projekte, a da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u procesu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim.

U Evropskoj komisiji kažu i da se zalažu za razvoj kapaciteta za preradu i rafinaciju na mestu gde se nalaze i resursi i podsećaju da predloženi Zakon o kritičnim sirovinama uključuje standarde do 2030. godine za povećanje domaćih kapaciteta za ekstrakciju, preradu, rafinaciju i reciklažu strateških sirovina.

Srbija, koja nije članica već zemlja kanididat za članstvo u EU, bogata je litijumom, kojeg ima u dolini reke Jadar, a čiju eksploataciju je planirala britansko-australijska kompanija Rio Tinto, ali je zbog protesta meštana i dela javnosti projekat obustavljen.

U Evropskoj komisiji za Demostat navode da je Srbija obdarena značajnim sirovinama, uključujući kritične, poput litijuma, koji je zbog upotrebe u baterijama ključni element za e-mobilnost i tehnologije skladištenja energije.

Njegovo snabdevanje je, međutim, i dalje jako koncentrisano, a njegov ekonomski značaj ga čini kritičnom sirovinom.

Litijum je u predloženom evropskom Zakonu o kritičnim sirovinama kvalifikovan kao strateška sirovina, zbog očekivanog povećanja njegove potražnje i relevantnosti koju ima za strateške primene u zelenim tehnologijama.

Na konstataciju Demostata da deo javnosti u Srbiji tvrdi da će Rio Tinto otvoriti svoje rudnike u Srbiji, iskoristiti našu zemlju za eksploataciju i ostaviti je devastiranom, te pitanje da li postoje mehanizmi koji bi sprečili ovakav eventualni scenario, iz Evropske komisije navode da zakonodavstvo EU obezbeđuje najviši nivo zaštite životne sredine i socijalne zaštite, uključujući rudarske projekte.

"Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija je u procesu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim, uključujući i oblast politike životne sredine", kažu u EK.

Evropska komisija sledi strategiju o sigurnoj i održivoj nabavci kritičnih sirovina za podršku dvostrukoj tranziciji, koja podrazumeva promovisanje dodatne vrednosti u zemlji, odnosno za razvoj kapaciteta za preradu i rafinaciju na istom mestu gde se nalaze i resursi, kao i u EU.

"Ovo bi bilo od ključnog značaja za stvaranje lokalnih održivih ekosistema čiste tehnologije i nulte emisije ugljen-dioksida, navode u Komisiji. (kraj) vip/ivt/bdr

 

Share: