Posmatrači u punom kapacitetu

11:05 26. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEČ - Kancelarija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) poručila je da je za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, planirane za 17. decembar, potrebna misija u punom kapacitetu, odnosno tim od 30 dugoročnih posmatrača i 250 na dan izbora, navodi se u izveštaju posle posete Beogradu.

U očekivanju zvaničnog poziva vlasti Srbije za posmatračku misiju, ODIHR je objavio izveštaj u kojem se navodi da je nepristrasna procena od ogromne važnosti imajući u vidu visoku političku i društenu polarizaciju, kako bi se ojačalo poverenje javnosti u izborni proces i potencijalno otklonile loše prakse na sam dan izbora.

Misija ODIHR koja je boravila u Beogradu, u periodu od 16. do 20, oktobra, saopštila je da su sagovornici ukazivali da bi posmatračka misija trebalo da prati kampanju, medijsko izveštavanje, finansiranje kampanje, procedure na dan izbora i rešavanje nesporazuma, kao i navode o zastrašivanju birača i zloupotrebu državnih resursa.

Na osnovu nalaza ovog izveštaja, Misija ODIHR preporučila je raspoređivanje izborne posmatračke misije (EOM) za posmatranje predstojećih vanrednih parlamentarnim izborima, u zavisnosti od raspoloživosti resursa.

Pored jezgra tima analitičara, ODIHR će zatražiti da države članice OEBS opredele 30 dugoročnih
posmatrača koji će pratiti izborni proces širom zemlje, kao i 250 kratkoročnih posmatrača za
posmatranje procedura na dan izbora.

U skladu sa standardnom metodologijom ODIHR, misija bi pratila i izveštavanje medija. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: