Kijevu samo humanitarna pomoć

17:47 26. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRATISLAVA - Novi premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas u Nacionalnoj skupštini da će prekinuti isporuku oružja Ukrajini i da će ubuduće Kijevu biti isporučivana samo humanitarna pomoć.

Podržaću nultu vojnu pomoć Ukrajini, jer je hitno zaustavljanje vojnih operacija najbolje rešenje koje imamo za tu zemlju. Evropska unija bi trebalo da se promeni od dobavljača oružja u mirotvorca, rekao je Fico, prenosi Politiko.

Levičarsko-populistička stranka Smer pobedila je u septembru na parlamentarnim izborima, a Fico je u kampanji poručivao da će zaustaviti isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini i da neće prihvatati nove sankcije Rusiji.

Prethodna Vlada Slovačke poslala je nekoliko paketa oružja u Kijev, uključujući sistem protivvazdušne odbrane S-300 i borbene avione MiG-29.

Fico će danas i sutra prisustvovati samitu evropskih lidera u Briselu, gde postoji bojazan da će se udružiti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ugroziti jedinstvo bloka po pitanju Ukrajine i Rusije. (kraj) is/mk

Share: